Sunday, April 28, 2013

Το στρατιωτικό φεστιβάλ




Μέσα στα πλαίσια του φεστιβάλ των ανθισμένων κερασιών υπήρξε και ένα τριήμερο αφιερωμένο στα σώματα ασφαλείας της χώρας. Το τριήμερο αυτό περιείχε πολύ μουσική, χορό και παρελάσεις. Από τις στιγμές που ξεχώρισαν σε αυτό το σύντομο διάστημα ήταν η  μεγάλη παρέλαση που είχε στην κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς και η τελετή λήξης του φεστιβάλ. Εκεί μου δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία να παρακολουθήσω στρατιωτικές μπάντες να παίζουν μουσική σε συγκεκριμένους σχηματισμούς και μπορώ να πω οτί εντυπωσιάστηκα.





Η παρέλαση τους έμοιαζε αρκετά με την δική μας στρατιωτική παρέλαση με τη διαφορά όμως οτι είχε πολλά διαφορετικά σώματα, πολλά στοιχεία της παράδοσής τους και πολύ μουσική. Χαρακτηριστικό της παρέλασης ήταν η έναρξή της με τις μηχανές της αστυνομίας, Χαρλεάδες οι αστυνομικοί μου έφερναν στο μυαλό κάτι παλιές αμερικάνικες ταινίες. Στην συνέχεια παρέλασαν τοπικές παραδοσιακές μπάντες, νεαρά άτομα με παραδοσιακές στολές, μέχρι και αναβάτες με άλογα υπήρχαν. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούσε η αναπαράσταση μεταφοράς σκλάβων μέσα σε ξύλινα κλουβιά σε κάρο που τραβούσε ένα βόδι, κάτι που σίγουρα δεν συναντάει κάποιος στην καθημερινότητα του. Η παρέλαση τελείωνε με ένα άρμα, στο οποίο υπήρχε το παραδοσιακό τους πολεμικό πλοίο με έναν πολεμιστή πάνω σε αυτό, και όσο έκανε όλη την διαδρομή από πάνω του έφευγε προς κάθε κατε,τις ﷽﷽﷽﷽﷽μεα ατόμων η οποία παόύθυνση χαρτοπόλεμος. 



Τις μέρες αυτές μουσική ακουγόταν από παντού. Οι στρατιωτικές μπάντες έδιναν μικρές συναυλίες σε κάθε σημείο της πόλης. Το πιο ωραίο όμως το φύλαγαν για το τέλος. Στη τελετή λήξης συμμετείχαν 13 διαφορετικές ομάδες και συνολικά 700 άτομα.  Οι συγκεκριμένες μπάντες ονομάζονται Marching bands (δυστυχώς δεν βρήκα πως λέγονται στα Ελληνικά) και αποτελούνται από μια μεγάλη ομάδα ατόμων η οποία παίζει μουσική σε υπαίθριους χώρους, συνήθως σε γήπεδα, κάνοντας διαφορετικούς σχεδιασμούς καθ’ όλη την διάρκεια των παραστάσεων τους, σαν να δημιουργούν ζωγραφιές με τα σώματα τους. Το ρεπερτόριο τους περιείχε από κλασσικά μέχρι και σύγχρονα μουσικά κομμάτια, ενώ τις συνόδευαν ειδικές στρατιωτικές ομάδες, οι οποίες έκαναν καταπληκτικά κόλπα με τα όπλα τους, με συγχρονισμό που σε άφηνε άφωνο. Όπλα αιωρούνταν στον αέρα, άλλαζαν χέρια χωρίς να το καταλάβεις με κινήσεις προσεγμένες στην κάθε λεπτομέρεια και ενώ έβλεπες 60-70 άτομα να συμμετέχουν σου φαινόταν σαν όλοι μαζί να ήταν ένας άνθρωπος. Μου άρεσε τόσο πολύ η παράστασή τους, ήταν από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που έχω δει. Αργότερα έμαθα οτι είναι οι καλύτεροι στο κόσμο σε αυτό που κάνουν.


    

Το στρατιωτικό φεστιβάλ κλείνοντας το φεστιβάλ των ανθισμένων κερασιών μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Κατά τη γνώμη μου ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να μάθει κάποιος όταν επισκέπτεται ένα τόπο είναι η παράδοσή και τα έθιμά του. Μέσα από αυτά μπορείς να γνωρίσεις πραγματικά έναν λαό. Ίσως αυτό να είναι ένα ακόμα κίνητρο για όλους μας να μην ξεχνάμε τις παραδόσεις μας και να παλεύουμε για αυττομα.﷽﷽﷽﷽﷽νολικικαυλιες σε κ. Οι κρατασιακ μας στρατιωτικέτομα.﷽﷽﷽﷽﷽νολικικαυλιες σε κ. Οι κρατασιακ μας στρατιωτικς ωστέ να μην εκλείψουν... 

1 comment:

  1. Επιτέλους άρχισαν τα "ταξίδια της Δανάης" πάλι, μετά από καιρό...

    ReplyDelete