Tuesday, March 19, 2013

Το πάρκο Jungang και το πάρκο της δημοκρατίας



Σε όποιο σημείο της πόλης και να πήγαινα στο Μπουσάν, όταν σήκωνα το βλέμμα μου ψηλά προς τον ουρανό έβλεπα σε ένα βουνό ένα τεράστιο μνημείο να ξεχωρίζει. Μου τράβηξε τόσο πολύ το ενδιαφέρον που άρχισα να ψάχνω τι είναι αυτό το μνημείο και πως μπορώ να πάω να το δω. Χθες κατάφερα επιτέλους να το επισκεφθώ.
Πρόκειται για το πάρκο Jungang και για τον πύργο Chunghon όπως έμαθα στη πορεία. Βρίσκεται στο βουνό Daecheong, 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και η θεά που έχεις από εκεί είναι καταπληκτική. Στη μέση του πάρκου και αφού ανεβείς κάτι εντυπωσιακά πέτρινα σκαλοπάτια βρίσκεται ο 70 μέτρων ύψους πύργος Chunghon μαζί με ένα άγαλμα που αναπαριστά Κορεάτες από διάφορα σώματα ασφαλείας. Στη βάση του πύργου συναντάμε ένα κλειστό κτίσμα στο οποίο μέσα βρίσκονται τα ονόματα όλων των στρατιωτών που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της Κορέας στο Κορεάτικο Πόλεμο καθώς όλο το πάρκο αλλά και ο πύργος αυτός είναι αφιερωμένοι στην μνήμη τους.
Ακριβώς απέναντι από το πάρκο Jungang βρίσκεται το πάρκο της δημοκρατίας το οποίο αποτελεί χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης των κατοίκων. Εκεί συναντάμε όλες τις ηλικίες, παιδιά τρέχουν, ηλικιωμένοι παίζουν Κορεατικό σκάκι (Janggi), γυναίκες κάθονται και απολαμβάνουν τον ήλιο. Στο κυρίως κτίριο του πάρκου της δημοκρατίας, του οποίου το βασικό του κομμάτι είναι μια τεράστια μεταλλική δάδα φωτιάς και μια σπειρωτή σκάλα γύρω της, φιλοξενούνται κατά καιρούς πολλές εκθέσεις και παραστάσεις.


Κατά την διάρκεια του πολέμου στις πλαγιές του βουνού βρήκαν καταφύγιο πολλοί πρόσφυγες και πριν διαμορφωθεί στη σημερινή του μορφή έμοιαζε πιο πολύ με παραγκούπολη. Φεύγοντας από τα δύο πάρκα και ακολουθώντας το μονοπάτι κατεβαίνεις από το βουνό περνώντας ανάμεσα σε δέντρα, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και γήπεδα. Όταν αρχίσουν να φαίνονται πλέον τα πρώτα σπίτια βλέπεις μια σειρά από ατελείωτα σκαλοπάτια μέχρι το κέντρο της πόλης. Χάρηκα πολύ που τα κατέβηκα αυτά τα σκαλοπάτια, δεν μπορούσα ούτε να φανταστώ πως είναι να τα ανεβαίνεις…


Μέσα σε όλα τα ωραία πράγματα που είδα στη βόλτα μου στο βουνό Daecheong μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η ταμπέλα που υπήρχε στην είσοδο του πάρκου Jungang. Ζητούσε από τους επισκέπτες να μην κάνουν ασκήσεις γυμναστικής, τρέξιμο και βόλτα τα ζώα τους μέσα σε αυτό, αλλά πάνω απ’ όλα να φερθούν στον χώρο με απόλυτο σεβασμό εις μνήμην των ανθρώπων αυτών που έχασαν την ζωή τους για να είναι σήμερα η Νότια Κορέα ελεύθερη. Σκέφτηκα πόσο σωστό είναι αυτό και πόσες φορές θα ήθελα να ίσχυε σε πολλούς Ελληνικούς χώρους- μνημεία το ίδιο πράγμα.
Φυσικά ο σεβασμός στην ιστορία ενός τόπου δεν επιβάλλεται, πρέπει ο καθένας μας να έχει την παιδεία να τον εφαρμόζει από μόνος του, παρόλα αυτά δεν είναι κακό που και που να υπενθυμίζεται για όλους τους υπόλοιπους…

1 comment:

  1. El artículo fantástico y las fotografías artísticas...Perfecto tienen gusto de usted...

    ReplyDelete