Tuesday, March 5, 2013

«40 βήματα» ιστορίας



Το να βρίσκεσαι ανάμεσα σε τεράστια πολυκαταστήματα και ουρανοξύστες, αν και είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακό δεν είναι και ιδιαίτερα σπάνιο στην Κορέα. Το να περπατάς όμως και να αισθάνεσαι ότι συμμετέχεις σε ένα κομμάτι της ιστορίας τους, σου γεννάει άλλα συναισθήματα. Αυτός είναι και ο σκοπός του δρόμου των «40 βημάτων». Ο δρόμος αυτός κυριολεκτικά αποτελείται από 2 δρόμους συνολικού μήκους 450 μέτρων και μιας σκάλας 40 σκαλοπατιών. Όλη αυτή η γειτονιά κρύβει μια ολόκληρη ιστορία πίσω της.
Το 1950, όταν η Νότια Κορέα δέχτηκε μια αιφνίδια επίθεση από τη Βόρεια Κορέα, η οποία και αποτέλεσε και την αρχή του πολέμου, το Μπουσάν εξαιτίας της δυνατότητας του να φιλοξενήσει μεγάλη μάζα ανθρώπων αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα μεταναστών για εκατοντάδες χιλιάδες Κορεάτες. Η γειτονιά αυτή καθώς και η συγκεκριμένη σκάλα της σηματοδότησαν όλη την εποχή κατά την διάρκεια αλλά και μετά τον πόλεμο. Τα 40 σκαλοπάτια έγιναν σημείο συνάντησης για όλους όσους έχασαν τα ίχνη των οικογενειών τους και ευελπιστούσαν να βρεθούν με τους δικούς τους ξανά, αλλά και για όσους αναζητούσαν τροφή και δουλειά. Πολλές οικογένειες ενώθηκαν μετά από χρόνια σε αυτά τα σκαλοπάτια.


Αυτό το μικρό κομμάτι της τόσο μεγάλης πόλης του Μπουσάν, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου απέκτησε τεράστια σημασία για τόσες πολλές οικογένειες μεταναστών, σήμερα είναι γεμάτο με μπρούτζινα αγάλματα εις μνήμην τους. Διάσπαρτα σε κάθε γωνία, σε παραπέμπουν στις εποχές εκείνες, δείχνοντας καθημερινές στιγμές τους με τις χάρες και τις λύπες τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του αγάλματος ενός μουσικού που παίζει με το ακορντεόν του στην σκάλα των 40 σκαλοπατιών, ένα τραγούδι γραμμένο για τα σκαλοπάτια αυτά, με σκοπό την ψυχαγωγία των ανθρώπων που αναζητούν τους αγαπημένους τους, αλλά και το άγαλμα μιας οικογένειας που αποχαιρετά τους φίλους της καθώς φεύγει με το τρένο. Καθημερινά παιχνίδια παιδιών αλλά και αγάλματα αγροτών που ξαποσταίνουν μετά από μια κουραστική μέρα δουλειάς γεμίζουν το πεζοδρόμιο.
Ο δρόμος των 40 βημάτων είναι από τα πιο ωραία μέρη στο Μπουσάν. Σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή, μια εποχή που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατο να την φανταστείς. Καθώς περπατάς αισθάνεσαι τον δρόμο να ζωντανεύει στο μυαλό σου. Σου υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι για έναν λαό να αντιμετωπίζει το παρόν, είτε αυτό είναι καλό ή κακό, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνάει το παρελθόν του και από πού προέρχεται…


1 comment: